Kirigami – Magia hartiei

Kirigami – Magia hartiei

     Kirigami sau arta de a taia si indoi hartia – este o tehnica japoneza cu ajutorul careia transformam hartia in lucruri minunate.
Un concept important in aceasta arta il reprezinta simetria.

     Spre deosebire de tehnica origami prin care hartia ia viata numai prin pliere, in kirigami ne este permisa taierea dar si lipirea hartiei.

Se spune ca aceasta tehnica ar fi aparut pentru prima data in templele japoneze ca o modalitate de a aduce ofrande zeilor.
     Prin secolul XVII tehnica a fost recunoscuta pe scara larga ca o adevarata forma de arta.

Atat japonezii cat si chinezii au creat modele kirigami pentru a reprezenta:
– bogatia;
– perfectiunea;
– gratia;
– eleganta;
– relatia omului cu universul.

In SUA, tehnica a devenit populara abia mai tarziu, in anii 1960 – 1970.
     Cartea lui Florence Temko – „Creative Art of Papercutting” aparuta in 1962 este primul ghid care introduce aceasta tehnica de lucru cu hartia din lumea asiatica pe continenul american.
     In SUA oamenii au inceput sa combine tehnica cu o varietate de alte traditii. Bunraku, o forma de teatru de papusi japonez, este facut uneori cu modele de papusi kirigami care detin parti mobile. Tehnica germana de taiere a hartiei, scherenschnitte, este deseori combinata cu kirigami pentru a obtine siluete din hartie frumos taiate.
 
     Desi mai putin raspandita decat origami, tehnica kirigami se regaseste in multe exemple din jurul nostru.
     Putem realiza diverse componente kirigami pentru a decora o felicitare, pentru a decora paginile unui album sau diverse pachete/cutii oferite cadou.
     Tehnica se regaseste in curiculumul scolilor primare ajutandu-i pe elevi sa-si dezvolte abilitatile motorii vizuale, de planificare, indemanarea s.a.
     Cel mai raspandit exemplu de model kirigami realizat de cei mici il reprezinta fulgii de zapada folositi la decorarea ferestrelor de Craciun.
kirigami magia hartiei
kirigami magia hartiei