Cum modelam pasta polimerica FIMO – Sfaturi

Fimo este pasta de modelaj cea mai indragita si mai raspandita ca material de lucru in randul artizanilor.

220px-Fimo_blocks
Usor de modelat, materialul isi pastreaza caracteristicile pana la introducerea acestuia la cuptor astfel ca puteti lucra oricat de mult timp doriti la un proiect fara ca
pasta sa-si schimbe forma sau proprietatile.
La final obiectele modelate se vor introduce in cuptorul electric sau pe gaz la o temperatura de aproximativ 110 – 120 grade Celsius, pentru 30 minute. Este foarte important sa respectati temperatura de coacere recomandata; daca temperatura este prea mica – riscam ca obiectele sa nu se fi intarit suficient iar daca temperatura este prea mare – sa se arda si sa-si schimbe pur si simplu culoarea initiala.
– Atunci cand lucrati cu FIMO, pentru a evita combinarea culorilor, tineti la indemana un pachet de servetele umede cu care sa va curatati mainile de fiecare data cand schimbati culoarea de lucru. Tot cu un servetel umed puteti sterge usor piesele modelate (in cazul in care acestea s-au patat cu alta culoare) – nu apasati insa pe model, inlaturati cat se poate de delicat culoarea prin trecerea foarte fina cu servetelul pe suprafata patata.
– Amprentele digitale ramase in lut se pot inlatura mai usor prin introducerea pieselor lucrate in frigider. Dupa racirea acestora putem netezi usor suprafata. O alta modalitate prin care putem evita amprentele este sa purtam manusi de latex atunci cand modelam lutul.
– Cand creati margele, asezati-le timp de 2 ore in frigider inainte de a le perfora (nu riscati astfel sa deformati modelul).
– Dupa ce ati copt obiectele modelate si acestea s-au racit, puteti aplica un strat de lac special pentru pasta polimerica – obiectele voastre vor capata luciu iar culorile se vor inviora.
– Deoarece FIMO se coace la o temperatura relativ scazuta, puteti folosi aceasta pasta in combinatie cu orice element: lemn, sticla, metal. Nu coaceti insa FIMO in combinatie cu obiecte din plastic sau cauciuc!
– Pentru a lipi componente din FIMO, puteti utiliza cu succes superglue sau adezivi din aceasta categorie.
– Pasta polimerica FIMO se poate folosi chiar si dupa mai multi ani de la deschiderea pachetului daca este depozitata corespunzator. Pastrati lutul intr-un recipient din plastic inchis ermetic si depozitati-l intr-un loc intunecos si racoros.

Tinand cont de cele prezentate mai sus, puteti incepe primul vostru proiect cu FIMO…spor la treaba!